воскресенье, 2 декабря 2012 г.

Poza HDR (High Dynamic Range)

Bună.


     Astăzi după cum am promis în lecția trecută,voi posta cum se face o fotografie HDR (High Dynamic Range).Dar întîi de toate trebuie să va spun ce este aceasta tehnică și în ce constă ea :


      Prin HDR se înțelege un set de tehnici care permit reprezentarea unei game mai largi de luminozitate, deci a părților întunecate și a celor luminoase dintr-o imagine, în comparație cu tehnicile normale de fotografiere. Scopul tehnicii HDR este să reprezinte cu cât mai multă acuratețe diversitatea de culori dintr-o scenă reală în care apar și umbre și raze de soare. HDR se înțelege un set de tehnici care permit reprezentarea unei game mai largi de luminozitate, deci a părților întunecate și a celor luminoase dintr-o imagine, în comparație cu tehnicile normale de fotografiere. Scopul tehnicii HDR este să reprezinte cu cât mai multă acuratețe diversitatea de culori dintr-o scenă reală în care apar și umbre și raze de soare.


     În fotografie, gama dinamica este măsurată în diferențe EV(Exposure Value). se mărește EV-ul intr-o poză atunci imaginea este mai lumioasă,iar cînd se scade atunci vom obține o poză mai întunecată.Iar cînd acesta este la 0 atunci imaginea este optim iluminată.

Puteți schimba EV-ul în regimul P (programed auto), S(Nikon) sau Tv(Canon) (shutter priority) sau A (aperture priority) :




                                                      Butonul EV(Nikon),pentru a seta intrăm în modul A(de ex.)

                                              tinem apăsat și rotim de roticica noastră pînă obținem valoarea dorită.


Deci pentru a crea poza noastră HDR avem nevoie de 3 imagini

1.O imagine neutră cu EV=0 





2.O imagine puțin întunecată cu EV = -0,7





3.O imagine puțin mai luminoasă EV=+0,7




Important! Pentru a realiza aceste poze aveți nevoie de un Stativ pe care trebuie să amplasați camera dvs. de dorit să evitați vibrațiile camerei pentru ca aceasta va influența asupra nivelului de detalii din poze.


Odată ce le aveți le puteți descărca in calculator și puteți începe editarea acestora, pentru asta aveți nevoie de softul Photomatix Pro 4.2 pe care il puteți downloada de aici.

După aceasta deschidem soft-ul și accesăm Load Bracketed Photos:



Apăsăm Browse,selectăm imaginile, si OK.


Imaginile au fost încărcate, va apărea o fereastra care ne va arăta valorile EV ale pozelor (de ex. eu am o poză cu EV = -0.33(întunecată) a 2-a cu EV=0.00(Neutră) si a treia cu EV = +0.33(Luminată)  după care urmează să bifam căsuțele ca in imaginea urmatoare și să apăsam OK.


Următorul pas, după ce imaginile au fost procesate este editarea fotografiei rezultată din alipirea celor 3 poze cu EV-uri diferite.Bifăm căsuțele marcate cu roșu și tragem de indicatori pînă obținem ceea ce dorim.
În dreapta unde scrie Presets, sunt efecte deja gata, care pot fi aplicate și apoi editate.


Apoi trecem la următoarea casetă cu opțiuni pe care dam click Show More Options unde la fel putem experimenta cu indicatorii, cel mai bine e aici sa schimbam Temperature și Smooth Highlights însă cu masură.




Ultima casetă Show Advanced Options pe care și dăm click permite editarea umbrelor, și a nivelului de saturare a acestora, sau "înmuierea imaginii" cu Micro Smoothing. Setările variază în dependență de poză.
Odată ce setările au fost aplicate apăsăm PROCESS.



Imaginea a fost procesată, acum soft-ul ne permite să facem ultimele retușuri pozei înainte ca aceasta să fie salvată și anume a Contrastului, Culorii și a Sharpnessului(adică nivelul de claritate a detaliilor din poza).


După ce ați aplicat setările accesăm File -->> Save As -->> Dăm denumire -->> Alegem formatul JPEG.



Notă: Setările, variază în dependență de poza dvs. scopul acestui tutorial este de a arăta tehnica HDR, însă nu și de a recomanda setări.Simțiți-vă liberi să experimentați pentru a găsi rezultatul optim.
Personal am citit cartea Rick Sammons HDR Photography Secrets for Digital Photographers care m-a ajutat foarte mult.

Vă urez succes și vă aștept în curînd la următoarea lecție de fotografie Long Exposure Photography. (Google daca nu știți).

Комментариев нет:

Отправить комментарий